Interacció a l’Institut Maremar

Des de fa uns tres anys que tenim l’oportunitat de treballar l’estigma amb una població per nosaltres principal. Des de la visió pedagògica pensem que la solidaritat, la interacció, la intel·ligència emocional són temes a treballar des de les escoles i instituts, especialment el contacte i la comprensió d’allò que els passa als col·lectius en risc d’exclusió.

El nostre objectiu és el fet de treballar per reduir l’estigma que envolta a aquests col·lectiu, en concret el de persones amb patiment mental. El professor Guillem Vallejo ens torna a obrir les portes de l’institut i vam fer una trobada amb el títol

“COMUNICACIÓ I EMOCIÓ, APRENDRE EN VALORS”. L’objectiu va ser aconseguir una interacció d’alumnes de secundària junt amb el col·lectiu de persones amb problemàtiques associades a la salut mental. Identificar quins són els elements que intervenen en la comunicació, traslladant-los a la vida quotidiana i a les diverses situacions viscudes on l’estigma ha estat present.

Vam iniciar la primera sessió d’un seguit de tres dies amb una dinàmica de presentacions entre els participants que van ajudar a apropar-nos i a conèixer-nos.

Després van explicar cadascun dels usuaris del club el que els hi passava i responien a les preguntes que els hi feien els alumnes. Tot va tenir un resultat molt estimulant perquè vam acabar construint una narració ( conte, història…) per grups i a cada grup un usuari. Es van establir vincles que difícilment desapareixeran.

 

 

Amb tot plegat es va organitzar una tarda de “Poesia en acció” on es van llegir poesies per part de l’alumnat, dels usuaris del club social, de voluntaris de poesia en acció i com no, la nostra estimada Amparo.

Vida

Que es hoy, de la vida?.

La vida es hoy y es vida.

Vivir la vida no te ha de costar,

La has de poder contar.

La gentepiensa en el futuro,

La gentepiensa en el pasado.

Y pierde lo verdaderamenteimportante,

Que es vivir el presente.

Jaume

Recorregut emocional per la joventut i l’adolescència.

Dolça adolescència,

plena joventut,

passa depressa

desperta passions,

és única, és, en ocasions perfecta.

Ens trobem en una cruïlla,

s’ha de seguir el camí precís.

Quan es perd, es desitja amb més força,

aleshores, ens envaeix la nostàlgia.

Dies de tardor,

dies de pluja,

el jovent juga i riu,

l’adolescència, que bonic!

Temps d’esperança,

temps de projectes.

Després arriba l’hivern,

més tard, la primavera.

Per fi l’amor.

Ramon

Il·lusió

M’és grat comprovar que, ara de gran, conservo la mateixa il·lusió que quan era petita i arribava el Nadal.

Desitjo i espero que es tornin a viure aquells bons moments en els que regnava l’estimació, la tendresa, l’afecte i em feien sentir dins , algo molt important…

Com és per mi la família.

Alba

La mare

Recordo a la meva mare

preocupada per mi,

pel seu fill.

Un pare deia:

On serà?

El vaig a buscar?

on el podré trobar?

segurament…

I deia..un futur millor tindrà…

i un dia va marxar…

Joan Francesc

Aquest va ser el número de Aquest va ser el número premiat de la

rifa de la panera. Que li va tocar a la expresidenta i fundadora d’Esquima. La Sra. Montserrat Torres Samsó.

Cal fer una menció especial al nostre amic ” Ivan“ alumne de 1r d’ ESO de l’institut Maremar que ens va deixar aquest juny. Un nen tendre, solidari i profund que ens va emocionar amb els seus escrits i que sempre recordarem pel seu dinamisme i el seu gran cor.

 

Deixa un comentari